Hoe Ziet Een Gaatje Eruit? - Apúntateuna (2023)

All

Hoe Ziet Een Gaatje Eruit?

 • Hoe Ziet Een Gaatje Eruit? - Apúntateuna (1) Josemaria
 • 23.05.2023
 • 0
 • 22

Hoe Ziet Een Gaatje Eruit? - Apúntateuna (2)
Alles over gaatjes in kiezen en tanden Om tandbederf te voorkomen en je gebit gezond te houden Het herkennen van een gaatje in een kies of tand (cariës) is niet eenvoudig. Niet iedere donkere verkleuring of witte vlekjes op een tand of kies zijn namelijk een gaatje.

Hetzelfde geldt voor een zichtbaar groefje of pitje, Dit kunnen echter wel signalen zijn voor een beginnend of vergevorderd gaatje en dus is het belangrijk om op deze plekjes te letten. Bijna iedereen krijgt ooit te maken met een gaatje in zijn of haar leven. Het vroegtijdig herkennen van tandbederf en goede mondverzorging dragen bij aan het voorkomen van een gaatje.

Daarnaast spelen voeding, drank en het aantal eet- en drinkmomenten ook een belangrijke rol. Heeft u het gevoel dat u een gaatje heeft? Plan dan een afspraak in. Gaatjes (cariës) ontstaan doordat er aanwezig is. In dit kleverige laagje zitten bacteriën die koolhydraten omzetten in zuren die het tandglazuur langzaam aantasten.

 1. Van dit proces voelt u over het algemeen niets, maar toch gebeurt het bij iedereen.
 2. We noemen dit ook wel tandbederf,
 3. Iedere keer als u iets eet of drinkt worden de suikers en koolhydraten omgezet en tast het uw gebit aan.
 4. Goed uw tanden poetsen zorgt ervoor dat er minder tandplak op uw tanden aanwezig is en dit proces wordt vertraagd.

Nalatigheid kan lijden tot aantasting van het dieper gelegen tandbeen. Dit wordt ook wel dentine genoemd en is zachter dan glazuur. Als cariës dit deel van de tand bereikt heeft het praktisch vrij spel en kan een gaatje in de kies of tand vrij snel ontstaan.

 1. Erg veel mensen hebben de afgelopen jaren besloten over te stappen naar De Gebitskliniek als hun vaste tandartspraktijk.
 2. Wilt u zich bij ons inschrijven, neem dan contact met ons op of schrijf u direct en eenvoudig in via ons,
 3. Zorgeloze overstapservice Heeft u al een tandarts en wilt u overstappen naar De Gebitskliniek? Wij nemen de gehele overstap voor u uit handen via onze Zorgeloze Overstapservice.

Uw dossier wordt door ons opgevraagd bij uw huidige tandarts, u hoeft zelf niets te doen. Ook op de zaterdag geopend Onze tandartspraktijk is ook op zaterdag geopend voor de reguliere mondzorg, makkelijk als u doordeweeks niet kan in verband met werk.

Herkent u een gaatje in een vroeg stadium, dan is het proces nog te stabiliseren, of zelfs om te draaien met goede mondverzorging, waardoor er geen verdere tandbederf plaatsvindt. De kenmerken van een beginnend gaatje zijn onder andere witte vlekjes, donkere verkleuring, of zwarte puntjes op de tanden.

In een vergevorderd stadium van cariës kunnen verschillende soorten pijnklachten worden ervaren. Een voorbeeld is gevoeligheid of pijn tijdens het drinken van iets warms of kouds. Ook kan de pijn ontstaan bij het eten van zure en zoute producten. Dit komt omdat cariës het dentine is binnengedrongen.

Een ander veelvoorkomend symptoom is slechte adem, een vieze smaak in de mond en, Deze symptomen zijn het gevolg van vergevorderde cariës. Ervaart u momenteel dit soort klachten? Dan is het belangrijk om een afspraak met onze te maken. We adviseren u om minimaal twee keer per jaar naar de tandarts te gaan voor een reguliere controle, en de of preventieassistent te bezoeken voor reiniging van uw gebit.

Op deze manier worden beginnende gaatjes sneller gesignaleerd en kunnen zelfs nog genezen door goede mondverzorging. Hoe ziet een (beginnend) gaatje eruit? U kunt een beginnend gaatje (cariës) herkennen aan een donkere verkleuring en witte vlekjes op tanden of kiezen.

Ook zwarte groefjes en putjes kunnen een kenmerk zijn van een beginnend gaatje. Wat kost het laten vullen van een gaatje? Het vullen van een gaatje kost tussen de € 53 en € 107 (2023), afhankelijk van hoe groot en diep het gaatje is. Worden vullingen vergoed door mijn verzekeraar? Tot uw 18e worden alle kosten vergoed vanuit de basisverzekering.

(Video) What Does The Inside Of A Black Hole Look Like?

Bent u ouder dan 18 dan dient u een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten. Het percentage wat wordt vergoedt, ligt aan de voorwaarden van uw zorgverzekeraar. Hoelang duurt het om een gaatje te vullen? Afhankelijk van de grootte duurt het ongeveer 30 minuten om één gaatje te vullen.

Dit is inclusief het geven van uitleg en verdoving. Als er meerdere gaatjes gevuld moeten worden kan het maximaal tot 60 minuten duren. Wat te doen tegen pijn na het laten vullen van een gaatje? Na de behandeling kunt u napijn ervaren, zodra de verdoving is uitgewerkt. We raden aan om pijnstillers zoals aspirine of een ibuprofen te nemen.

Ervaart u veel pijn na het vullen van een gaatje? Neem dan contact met ons op. Hoe voorkom ik gaatjes in mijn tanden en kiezen? Poets minimaal twee keer per dag uw tanden. Gebruik tijdens het poetsen een tandpasta met fluoride om tandplak tegen te gaan.

Ook kunt u hiervoor aanvullend mondwater gebruiken. Ook het regelmatig flossen en tanden stoken zorgt ervoor dat tandplak op moeilijk te bereiken plekjes wordt verwijderd. Eet en drink niet teveel suikerhoudende voeding en drank, en beperk het aantal eet- en drinkmomenten tot maximaal 7 De bacteriën in het tandplak zetten suiker en koolhydraten om in zuren die het tandglazuur aantasten.

Een gaatje vullen bij de tandarts

Ga twee keer per jaar naar de tandarts om uw tanden te laten controleren op gaatjes en de mondhygiëniste om uw mond gezond te houden. Ten slotte zorgt u door het regelmatig vervangen van uw tandenborstel dat u het gebit goed schoon kunt houden. Hoe snel groeit een gaatje? Dit ligt aan een aantal factoren.

Hoe vaak poetst u uw tanden per dag? Krijgt u veel suikerhoudende dranken of voeding binnen? Gaat u regelmatig naar de tandarts en mondhygiënist? Met de antwoorden op deze vragen kunt u zelf een inschatting maken of een gaatje bij u snel of langzaam groeit. Gaatjes en tandbederf kunnen op verschillende plaatsen in het gebit plaatsvinden.

Daarom is het belangrijk om uw hele gebit goed te poetsen.

Hoe zie je dat je een gaatje hebt?

De symptomen van gaatjes – Soms is een gaatje zichtbaar, maar meestal is het alleen te zien door een professioneel oog. Een gaatje is een donker of juist wit vlekje op de tanden of kiezen. Een beginnend gaatje is in de meeste gevallen pijnloos. Bij vergevorderde cariës kunnen de tanden echter wél gevoelig worden en last geven bij het eten of drinken van hete of koele etenswaren en drankjes.

See also: Was Kostet 1 Woche Ägypten?

Kun je zelf zien of je een gaatje hebt?

Om vast te stellen of jij gaatjes in je tanden hebt, moet je naar de tandarts. De tandarts onderzoekt je gebit met een sikkelsonde (een haakje) en een mondspiegeltje. Vaak worden er ook röntgenfoto’s gemaakt. Aan de hand hiervan kan de tandarts nauwkeuriger zien of jij cariës hebt.

Kan je een klein gaatje wegpoetsen?

Wat zijn gaatjes? – Een gaatje wordt veroorzaakt door bacteriën. Overal komen bacteriën voor, ook op uw tanden. Als deze bacteriën zich aan het oppervlak van uw tanden en kiezen hechten, kunnen ze gaan vermenigvuldigen en groeien. Door het vermenigvuldigen en groeien van de bacteriën ontstaat er een witachtig laagje op uw tanden.

 1. Dit laagje wordt ook wel tandplaque genoemd.
 2. Als tanden en kiezen onvoldoende gepoetst worden, ontstaat er tandplaque.
 3. Tandplaque zal naar verloop van tijd zuren afscheiden, welke inbijten op het glazuur.
 4. Hierdoor ontstaan gaatjes.
 5. Dit wordt ook wel cariës genoemd.
 6. Als een gaatje heel klein is en het alleen in het buitenste glazuurlaagje zit, kan het volstaan om met een goede fluoridehoudende tandpasta te poetsen en goed te flossen, stokeren of rageren.

Het gaatje zal niet verdwijnen, maar het proces van het groter worden van het gaatje zal stoppen. Vullen is dan niet direct nodig. Als het gaatje groter is, dan moet er gevuld worden.

Kan een gaatje vanzelf weggaan?

Hoe Ziet Een Gaatje Eruit? - Apúntateuna (3) Zodra er zich een gaatje gevormd heeft, kan tandbederf niet meer uit zichzelf genezen. Een bezoek aan de tandarts is dan noodzakelijk. De tandarts kiest de behandeling in functie van de ontwikkelingsfase waarin de aandoening zich bevindt. Zit het gaatje er al een hele tijd, dan heeft je tand er al langer onder te lijden gehad en zal de interventie van de tandarts ingrijpender zijn.

 • Tandamalgamen : zilverkleurig, bevatten zilver en kwik, en zijn enkele uren na het aanbrengen uitgehard.
 • Composietharsen: hebben de natuurlijke kleur van een tand en worden onmiddellijk hard.
 • Inlays en onlays : deze inlegvullingen van keramiek of metaal worden van een afdruk van de tand gemaakt en zijn duurder dan amalgamen en composieten.

Welke techniek de tandarts ook voorstelt, het is altijd de bedoeling om de verdere verspreiding van het tandbederf te stoppen. Er moet een perfecte afsluiting worden gewaarborgd, zodat de ziekte geen kans krijgt om terug te keren.

 • BEHANDELING VAN GAATJES: EEN COMPOSIET PLAATSEN
 • Hoe Ziet Een Gaatje Eruit? - Apúntateuna (4)
 • FASE 3: TANDPIJN

Wanneer het tandbederf de tandpulpa aangetast heeft, moet de tandarts de tandzenuw verwijderen en vervolgens het wortelkanaal ontsmetten voordat hij/zij dit opvult. De tand is dan ontzenuwd. WORTELKANAALBEHANDELING Hoe Ziet Een Gaatje Eruit? - Apúntateuna (5)

 1. FASE 4: TANDABCES
 2. In laatste instantie rest de tandarts geen andere keuze meer dan de hele tand te verwijderen en te vervangen door een implantaat.
 3. → Praktisch advies

Voel je pijn aan een reeds behandelde tand? Aarzel dan niet en bel onmiddellijk je tandarts! Zelfs als je een gaatje door een tandarts hebt laten behandelen, kan het jaren later namelijk opnieuw geïnfecteerd raken! Onder een vulling kunnen zich namelijk bacteriën opstapelen.

(Video) What Does a Black Hole Look Like? | Your Cosmos | Earth Lab

Is een gaatje in je kies erg?

Is een gaatje in je kies erg? Het antwoord is ja, een gaatje in je kies is slecht. Een gaatje kan zich in je tand ontwikkelen en pijn en infectie veroorzaken als het niet behandeld wordt. Het goede nieuws is dat gaatjes te voorkomen zijn, en er zijn veel manieren om ze te voorkomen.

Is het erg om een gaatje te hebben?

Als gaatjes niet op tijd behandeld worden, kan het tandbederf steeds verder gaan, waardoor de bacteriën de zenuw in de tand of kies bereiken en er een ontsteking aan de wortel kan ontstaan. Wanneer deze zenuw is aangetast moet deze verwijderd worden door middel van een wortelkanaalbehandeling.

Wat als je te lang wacht met een gaatje?

Als u te lang wacht, kan een gaatje steeds dieper worden en uiteindelijk de tandzenuw bereiken. Dit kan veel pijn geven en een wortelkanaalbehandeling tot gevolg hebben.

Hoe snel komt er een gaatje in je tanden?

Hoe snel groeit een gaatje? – Dat verschilt per persoon, maar bij volwassenen duurt het vaak enkele jaren voordat een gaatje zo is gegroeid dat deze behandeld moet worden. Soms lukt het om het cariësproces te stoppen, door bijvoorbeeld extra goed te poetsen of extra fluoride te gebruiken.

Wat zijn zwarte puntjes op je tand?

Hoe herken in een gaatje? – Gaatjes hebben verschillende stadia waarin ze zich bevinden. Wanneer u een gaatje in een vroeg stadium herkent, kan het gaatje nog verzorgd worden door een goede mondverzorging, zodat er geen verder tandbederf ontstaat. Signalen van een gaatje in een beginnend stadium zijn onder andere witachtige vlekjes, zwarte puntjes of donkere verkleuring.

Wat gebeurt er als je niks doet aan een gaatje?

Risico gaatjes Als gaatjes niet of te laat behandeld worden kunnen aangetaste tanden dermate slecht worden dat ze (telkens) afbreken en zelfs op den duur verwijderd moeten worden. Ook is het mogelijk dat de gevoelige zenuwen in de tand afsterven of dat de wortelpunten gaan ontsteken.

Welke kleur is een beginnend gaatje?

Alles over gaatjes in kiezen en tanden Om tandbederf te voorkomen en je gebit gezond te houden Het herkennen van een gaatje in een kies of tand (cariës) is niet eenvoudig. Niet iedere donkere verkleuring of witte vlekjes op een tand of kies zijn namelijk een gaatje.

Hetzelfde geldt voor een zichtbaar groefje of pitje, Dit kunnen echter wel signalen zijn voor een beginnend of vergevorderd gaatje en dus is het belangrijk om op deze plekjes te letten. Bijna iedereen krijgt ooit te maken met een gaatje in zijn of haar leven. Het vroegtijdig herkennen van tandbederf en goede mondverzorging dragen bij aan het voorkomen van een gaatje.

Daarnaast spelen voeding, drank en het aantal eet- en drinkmomenten ook een belangrijke rol. Heeft u het gevoel dat u een gaatje heeft? Plan dan een afspraak in. Gaatjes (cariës) ontstaan doordat er aanwezig is. In dit kleverige laagje zitten bacteriën die koolhydraten omzetten in zuren die het tandglazuur langzaam aantasten.

 1. Van dit proces voelt u over het algemeen niets, maar toch gebeurt het bij iedereen.
 2. We noemen dit ook wel tandbederf,
 3. Iedere keer als u iets eet of drinkt worden de suikers en koolhydraten omgezet en tast het uw gebit aan.
 4. Goed uw tanden poetsen zorgt ervoor dat er minder tandplak op uw tanden aanwezig is en dit proces wordt vertraagd.
See also: Warum Riecht Urin Nach Spargel Ohne Spargel Gegessen Zu Haben?

Nalatigheid kan lijden tot aantasting van het dieper gelegen tandbeen. Dit wordt ook wel dentine genoemd en is zachter dan glazuur. Als cariës dit deel van de tand bereikt heeft het praktisch vrij spel en kan een gaatje in de kies of tand vrij snel ontstaan.

 1. Erg veel mensen hebben de afgelopen jaren besloten over te stappen naar De Gebitskliniek als hun vaste tandartspraktijk.
 2. Wilt u zich bij ons inschrijven, neem dan contact met ons op of schrijf u direct en eenvoudig in via ons,
 3. Zorgeloze overstapservice Heeft u al een tandarts en wilt u overstappen naar De Gebitskliniek? Wij nemen de gehele overstap voor u uit handen via onze Zorgeloze Overstapservice.

Uw dossier wordt door ons opgevraagd bij uw huidige tandarts, u hoeft zelf niets te doen. Ook op de zaterdag geopend Onze tandartspraktijk is ook op zaterdag geopend voor de reguliere mondzorg, makkelijk als u doordeweeks niet kan in verband met werk.

Herkent u een gaatje in een vroeg stadium, dan is het proces nog te stabiliseren, of zelfs om te draaien met goede mondverzorging, waardoor er geen verdere tandbederf plaatsvindt. De kenmerken van een beginnend gaatje zijn onder andere witte vlekjes, donkere verkleuring, of zwarte puntjes op de tanden.

In een vergevorderd stadium van cariës kunnen verschillende soorten pijnklachten worden ervaren. Een voorbeeld is gevoeligheid of pijn tijdens het drinken van iets warms of kouds. Ook kan de pijn ontstaan bij het eten van zure en zoute producten. Dit komt omdat cariës het dentine is binnengedrongen.

Een ander veelvoorkomend symptoom is slechte adem, een vieze smaak in de mond en, Deze symptomen zijn het gevolg van vergevorderde cariës. Ervaart u momenteel dit soort klachten? Dan is het belangrijk om een afspraak met onze te maken. We adviseren u om minimaal twee keer per jaar naar de tandarts te gaan voor een reguliere controle, en de of preventieassistent te bezoeken voor reiniging van uw gebit.

Op deze manier worden beginnende gaatjes sneller gesignaleerd en kunnen zelfs nog genezen door goede mondverzorging. Hoe ziet een (beginnend) gaatje eruit? U kunt een beginnend gaatje (cariës) herkennen aan een donkere verkleuring en witte vlekjes op tanden of kiezen.

Ook zwarte groefjes en putjes kunnen een kenmerk zijn van een beginnend gaatje. Wat kost het laten vullen van een gaatje? Het vullen van een gaatje kost tussen de € 53 en € 107 (2023), afhankelijk van hoe groot en diep het gaatje is. Worden vullingen vergoed door mijn verzekeraar? Tot uw 18e worden alle kosten vergoed vanuit de basisverzekering.

(Video) What does a black hole look like up close?

Bent u ouder dan 18 dan dient u een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten. Het percentage wat wordt vergoedt, ligt aan de voorwaarden van uw zorgverzekeraar. Hoelang duurt het om een gaatje te vullen? Afhankelijk van de grootte duurt het ongeveer 30 minuten om één gaatje te vullen.

Dit is inclusief het geven van uitleg en verdoving. Als er meerdere gaatjes gevuld moeten worden kan het maximaal tot 60 minuten duren. Wat te doen tegen pijn na het laten vullen van een gaatje? Na de behandeling kunt u napijn ervaren, zodra de verdoving is uitgewerkt. We raden aan om pijnstillers zoals aspirine of een ibuprofen te nemen.

Ervaart u veel pijn na het vullen van een gaatje? Neem dan contact met ons op. Hoe voorkom ik gaatjes in mijn tanden en kiezen? Poets minimaal twee keer per dag uw tanden. Gebruik tijdens het poetsen een tandpasta met fluoride om tandplak tegen te gaan.

Ook kunt u hiervoor aanvullend mondwater gebruiken. Ook het regelmatig flossen en tanden stoken zorgt ervoor dat tandplak op moeilijk te bereiken plekjes wordt verwijderd. Eet en drink niet teveel suikerhoudende voeding en drank, en beperk het aantal eet- en drinkmomenten tot maximaal 7 De bacteriën in het tandplak zetten suiker en koolhydraten om in zuren die het tandglazuur aantasten.

Een gaatje vullen bij de tandarts

Ga twee keer per jaar naar de tandarts om uw tanden te laten controleren op gaatjes en de mondhygiëniste om uw mond gezond te houden. Ten slotte zorgt u door het regelmatig vervangen van uw tandenborstel dat u het gebit goed schoon kunt houden. Hoe snel groeit een gaatje? Dit ligt aan een aantal factoren.

 1. Hoe vaak poetst u uw tanden per dag? Krijgt u veel suikerhoudende dranken of voeding binnen? Gaat u regelmatig naar de tandarts en mondhygiënist? Met de antwoorden op deze vragen kunt u zelf een inschatting maken of een gaatje bij u snel of langzaam groeit.
 2. Gaatjes en tandbederf kunnen op verschillende plaatsen in het gebit plaatsvinden.

Daarom is het belangrijk om uw hele gebit goed te poetsen.

Kun je een gaatje nog wegpoetsen?

Gaatjes wegpoetsen: kan dat? – Ja, in sommige gevallen wel! Bent u er op tijd bij? Dan kunt u een beginnend gaatje wegpoetsen. Als een gaatje heel klein is en het alleen in het buitenste glazuurlaagje zit, kunt u met een goede fluoridehoudende tandpasta het gaatje wegpoetsen,

Kan een gaatje in een nacht dichtgroeien?

Groeien oorgaatjes weer dicht? – Pas gezette oorgaatjes en nog niet genezen oorgaatjes zullen dichtgroeien, wanneer men de oorbellen eruit haalt. Daarom moet men de eerste oorbellen minstens 6 weken in de oorlel of 12 weken in het kraakbeen ononderbroken laten zitten. Eenmaal volledig genezen oorgaatjes groeien daarentegen niet meer toe. Hoe Ziet Een Gaatje Eruit? - Apúntateuna (6)

Doet het pijn als je een gaatje hebt?

Oorzaken irritatie van de zenuw – Irritatie van de pulpa kan naast tandbederf en lekkende vullingen meerdere oorzaken hebben.Hieronder een aantal andere oorzaken.

See also: Warum Wir Gemein Sind Wenn Wir Lieben?

Irritatie na/door (witte) vullingen en borenTrauma door klap en/of ongevalBreuk in (de wortel van) de tand/kiesOverbelasting door o.a. knarsen/klemmenBlootliggend tandbeen, zoals o.a. bij gevoelige tandhalzen

Een pulpitis hoeft niet altijd pijn te veroorzaken, maar meestal treedt de eerder beschreven verhoogde gevoeligheid op.Een pulpitis kan, na wegnemen van de oorzaak, tot een bepaalde hoogte genezen, dit wordt een reversibele pulpitis genoemd.De pulpa trekt zich vaak dan ook wat terug door extra tandbeen aan te maken.

De gevoeligheid zal dan ook langzaam af nemen, dit kan echter wel enkele maanden in beslag nemen. Mocht de ontsteking zover gevorderd zijn dat deze zich niet meer kan herstellen, dan wordt het een irreversibele pulpitis genoemd. Het is moeilijk om het omslagmoment te bepalen tussen een reversibele ontsteking en een irreversibele ontsteking.

Als de pijn langdurig aanhoudt na een prikkeling bijv. bij koude, kan het aanwijzing zijn dat de pulpa onherstelbaar ontstoken is. Pijn bij bijv. gevoelige tandhalzen verdwijnt meestal na enkele seconden en zal niet leiden tot pulpitis. Bij diep tandbederf, lange napijn na vullen en/of de klachten die wijzen op een onherstelbaar ontstoken pulpa, zal de tandarts kunnen besluiten, het afsterven van de pulpa niet af te wachten en een wortelkanaalbehandeling te starten.

Kan je een gaatje zelf vullen?

Tandartsen zijn verslaafd aan de boor, zegt tandarts Jo Frencken over zijn collega’s. Hij bedacht een succesvolle en minder pijnlijke manier om een gaatje in tand of kies te vullen. Maar tot zijn spijt is die methode nog altijd niet de eerste keus in Nederland.

Hoeveel kost het om een gaatje te laten vullen?

Wat kost een vulling?

BeschrijvingPrestatiecodeKosten
Geleidings-, infiltratie- en/of Intraligamentaire verdovingA10€ 16,62
MeervlaksvullingV94€ 106,39
Totaal € 114,19

Kun je een gaatje hebben zonder pijn?

Wat zijn gaatjes? – Tandheelkundig wordt er van een gaatje gesproken wanneer er op een bepaald stuk van een tand of kies geen glazuur meer aanwezig is. Cariës kan ontstaan wanneer er tandplaque op de tanden of kiezen achterblijft. Deze plaque bevat bacteriën, welke de suikers uit eten en drinken omzetten in zuren.

 1. Doordat deze zuren het glazuur aantasten kunnen er op slecht-gepoetste plekken (beginnende) gaatjes ontstaan.
 2. In eerste instantie merkt u hier niks van.
 3. Een beginnend gaatje is vaak niet zichtbaar met het blote oog en ook veroorzaakt het nog geen pijn.
 4. Ontwikkelt het gaatje zich verder door? Dan krijgen veel mensen last van gevoelige plekken en soms zelfs pijn.

Bij een beginnend gaatje hoeven we niet altijd meteen in te grijpen. Soms adviseren wij u om thuis goed te poetsen. Wij houden het dan tijdens de controle afspraken in de gaten. In sommige gevallen wordt het gaatje erger en kiezen we wel voor een vulling, maar door een goede mondhygiëne kan dit soms voorkomen worden.

Is 4 gaatjes veel?

Wie poetsen overslaat, riskeert gaatjes – Wie het ritueel te vaak overslaat, riskeert een gaatje en dus een afspraak met de tandartsboor. Alleen al die boor vermijden is reden genoeg om goed te poetsen, zou je denken. Toch is cariës (of tandbederf) het meest voorkomende gebitsprobleem in Nederland.

We hebben gemiddeld vier tanden of kiezen waar een gaatje in zit. Het onderzoeksbureau TNO houdt in opdracht van Zorginstituut Nederland al meer dan dertig jaar bij hoe het met onze gebitten gesteld is. Bij kinderen gaat het steeds beter. In 2001 had een gemiddelde vijfjarige nog vier gaatjes in zijn melkgebit.

In 2019 is dat er nog maar één.

Kan je gaatje dichtgroeien?

Hoe snel groeit een oorbel gaatje dicht? Je hebt misschien net oorbelgaatjes laten schieten of prikken of hebt al jarenlang gaatjes. Hoe dan ook, oorbelgaatjes kunnen altijd dichtgroeien wanneer je lang genoeg geen in het gehad. Bij nieuwe gaat dit iets sneller dan bij gaatjes die je al jaren hebt. Maar hoelang duurt dit dan precies? In dit artikel behandelen we alles over nieuwe gaatjes en hoe snel deze weer dicht groeit.

Hoeveel gaatjes heeft de gemiddelde Nederlander?

Bacteriën zijn de boosdoeners – Door een keer een poetsbeurt overslaan zult u niet zo snel een gaatje krijgen. Doet u dit regelmatig dan is de kans op een gaatje en de tandartsboor een stuk groter. Gemiddeld hebben we zo’n 4 tanden of kiezen in ons gebit waar een gaatje in zit.

Cariës oftewel tandbederf is het meest voorkomende tandprobleem. Het wordt in gang gezet door zuren die uitgescheiden worden door bepaalde bacteriën, omgezet vanuit suikers. Voorbeelden van de meest voorkomende bacteriën die cariës veroorzaken zijn Streptococcus Mutans en Lactobacillus. Deze 2 bacteriën leven van fermenteerbare koolhydraten.

Deze vind u vaak in alle producten waar suiker of zetmeel in zit. De bacteriën tasten het tandglazuur aan en zo ontstaan gaatjes in uw gebit.

Hoe snel komt er een gaatje in je tanden?

Hoe snel groeit een gaatje? – Dat verschilt per persoon, maar bij volwassenen duurt het vaak enkele jaren voordat een gaatje zo is gegroeid dat deze behandeld moet worden. Soms lukt het om het cariësproces te stoppen, door bijvoorbeeld extra goed te poetsen of extra fluoride te gebruiken.

Kan je een gaatje zelf vullen?

Tandartsen zijn verslaafd aan de boor, zegt tandarts Jo Frencken over zijn collega’s. Hij bedacht een succesvolle en minder pijnlijke manier om een gaatje in tand of kies te vullen. Maar tot zijn spijt is die methode nog altijd niet de eerste keus in Nederland.

Hoe duur is het om een gaatje te laten vullen?

Wat kost een vulling?

BeschrijvingPrestatiecodeKosten
Geleidings-, infiltratie- en/of Intraligamentaire verdovingA10€ 16,62
MeervlaksvullingV94€ 106,39
Totaal € 114,19

Wat zijn zwarte puntjes op je tanden?

Hoe herken in een gaatje? – Gaatjes hebben verschillende stadia waarin ze zich bevinden. Wanneer u een gaatje in een vroeg stadium herkent, kan het gaatje nog verzorgd worden door een goede mondverzorging, zodat er geen verder tandbederf ontstaat. Signalen van een gaatje in een beginnend stadium zijn onder andere witachtige vlekjes, zwarte puntjes of donkere verkleuring.

Hoe Werkt Dropshipping?
St Sin Garlic Waar Te Koop?

FAQs

Hoe Ziet Een Gaatje Eruit? - Apúntateuna? ›

Hoe zie je dat je een gaatje hebt? De symptomen van gaatjes – Soms is een gaatje zichtbaar, maar meestal is het alleen te zien door een professioneel oog. Een gaatje is een donker of juist wit vlekje op de tanden of kiezen. Een beginnend gaatje is in de meeste gevallen pijnloos.

Kan een tand gaatje dicht groeien? ›

“Het is geen tandpasta”, verklaart onderzoekster Nadia Benkirane-Jessel op Discovery News. “We kunnen er alleen gaatjes mee dichten.” Uit eerdere onderzoeken is al gebleken dat melanocyt-stimulerende hormonen de groei van nieuwe cellen in botten kunnen aanmoedigen.

Kan een gaatje vanzelf weggaan? ›

Vaak ontstaat er een witte vlek. Op dit punt kun je beginnende gaatjes zelf herstellen. Dit doe je door goed te poetsen met fluoride houdende tandpasta. Een tweede symptoom is pijn bij het eten van koude of warme dingen maar ook wanneer je zure of zoute dingen eet of drinkt.

Hoe lang kan je rondlopen met een gaatje? ›

Dat verschilt per persoon, maar bij volwassenen duurt het vaak enkele jaren voordat een gaatje zo is gegroeid dat deze behandeld moet worden. Soms lukt het om het cariësproces te stoppen, door bijvoorbeeld extra goed te poetsen of extra fluoride te gebruiken.

Wat gebeurt er als je een gaatje niet laat vullen? ›

Als gaatjes niet of te laat behandeld worden kunnen aangetaste tanden dermate slecht worden dat ze (telkens) afbreken en zelfs op den duur verwijderd moeten worden. Ook is het mogelijk dat de gevoelige zenuwen in de tand afsterven of dat de wortelpunten gaan ontsteken.

Hoe ziet een klein gaatje in tand eruit? ›

Hoe ziet een (beginnend) gaatje eruit? U kunt een beginnend gaatje (cariës) herkennen aan een donkere verkleuring en witte vlekjes op tanden of kiezen. Ook zwarte groefjes en putjes kunnen een kenmerk zijn van een beginnend gaatje.

Kan je een gaatje dicht poetsen? ›

Als een gaatje heel klein is en het alleen in het buitenste glazuurlaagje zit, kan het volstaan om met een goede fluoridehoudende tandpasta te poetsen en goed te flossen, stokeren of rageren. Het gaatje zal niet verdwijnen, maar het proces van het groter worden van het gaatje zal stoppen.

Hoe voel je of je een gaatje hebt? ›

De symptomen van gaatjes

Een gaatje is een donker of juist wit vlekje op de tanden of kiezen. Een beginnend gaatje is in de meeste gevallen pijnloos. Bij vergevorderde cariës kunnen de tanden echter wél gevoelig worden en last geven bij het eten of drinken van hete of koele etenswaren en drankjes.

Kun je een gaatje hebben zonder pijn? ›

Een beginnend gaatje is vaak niet zichtbaar met het blote oog en ook veroorzaakt het nog geen pijn. Ontwikkelt het gaatje zich verder door? Dan krijgen veel mensen last van gevoelige plekken en soms zelfs pijn. Bij een beginnend gaatje hoeven we niet altijd meteen in te grijpen.

Wat kost het om een gaatje te laten vullen? ›

Wat kost een vulling?
BeschrijvingPrestatiecodeKosten
Geleidings-, infiltratie- en/of Intraligamentaire verdovingA10€ 16,62
MeervlaksvullingV94€ 106,39
Totaal€ 114,19

Wat zijn zwarte puntjes op je tanden? ›

Zwarte randjes op de tanden is vaak tandsteen

Tandsteen heeft een andere kleur dan tandplak. Daar waar tandplak bijna dezelfde kleur als het gebit heeft, verkleurt tandsteen naar bruin, grijs of zwart. Zwarte randjes op de tanden duiden dan ook vaak op tandsteen.

Doet boren zonder verdoving pijn? ›

Een (klein) gaatje kan echter ook gevuld worden zonder verdoving. Het boren kan gevoelig zijn en een vervelend gevoel geven. Het voordeel is dat u na de behandeling geen gevoelloze mond heeft. Na de behandeling kan de tand of kies nog iets gevoelig zijn, omdat het levend materiaal is.

Is het erg om een gaatje te hebben? ›

Als gaatjes niet op tijd behandeld worden, kan het tandbederf steeds verder gaan, waardoor de bacteriën de zenuw in de tand of kies bereiken en er een ontsteking aan de wortel kan ontstaan. Wanneer deze zenuw is aangetast moet deze verwijderd worden door middel van een wortelkanaalbehandeling.

Doet een gaatje weghalen pijn? ›

Afhankelijk van de diepte van het gaatje en de pijngrens van een persoon kan het boren wel gevoelig zijn. Als het meer is dan gevoelig dan kan je uiteraard vragen om een plaatselijke verdoving. De verdoving zorgt ervoor dat je niks voelt van de behandeling.

Hoe krijg je nooit meer gaatjes? ›

6 tips om gaatjes te voorkomen
 1. Poets 2x per dag met een fluoride-tandpasta. Fluoride maakt glazuur harder. ...
 2. Gebruik 1x per dag flosdraad tussen de tanden om daar de plaque weg te halen. ...
 3. Eet en drink minder dan 7x per dag. ...
 4. Stimuleer speeksel. ...
 5. Ouders, geef je gezonde bacteriën door. ...
 6. preventieve tandheelkunde.
Oct 26, 2019

Hoe ziet tandsteen er uit? ›

Hoe ziet tandsteen eruit? Tandsteen is dus meestal te herkennen aan een gele of bruine kleur. Deze kleuren ziet u op de tanden, maar het kan ook op het tandvlees voorkomen. Zodra tandsteen op of onder de tandvleesrand gaat zitten, kan het tandvlees ook ontstoken raken.

Doet een klein gaatje pijn? ›

Het antwoord op de vraag of het pijn doet als je een gaatje in een kies hebt, is ja en nee. Ja, het doet pijn, maar niet altijd en niet lang.

Hoe kom je van een gaatje af? ›

Behandeling van gaatjes. Als er een gaatje in je tanden of kiezen is vastgesteld, wordt dit bij de tandarts behandeld. Het gaatje in je tand wordt weggeboord (dit kan met of zonder verdoving) en vervolgens wordt het gat met een witte vulling (composiet) of grijze vulling (amalgaam) gevuld.

Kan je zelf een gaatje vullen? ›

Een gaatje vullen kan vaak handmatig met enkele instrumenten, ontdekte Frencken. Meestal pijnloos en zonder verdoving. Tandartsen moeten niet meteen naar de boor grijpen, maar zijn methode standaard als eerste toepassen, zegt de voormalig universitair hoofddocent aan de afdeling Tandheelkunde van het Radboudumc.

Hoe snel gaat een gaatje dicht? ›

Bij sommige mensen gaat het oorbelgaatje na een aantal weken dicht, ookal hebben ze hun oorbelgaatje al een paar jaar. Ook kunnen sommige mensen voor een aantal maanden geen oorbellen dragen en alsnog hun gaatje behouden. Het is persoonsafhankelijk hoe dit uitpakt bij de meeste mensen.

Is 4 gaatjes veel? ›

Hoe vaker je je kind iets laat eten of drinken, hoe eerder een gaatje zal ontstaan. Probeer suikers zoveel mogelijk te vermijden. Probeer daarnaast het aantal eetmomenten per dag te beperken tot zeven. Drie hoofdmaaltijden en maximaal vier tussendoortjes.

Waarom krijg ik zo snel gaatjes? ›

Tandbederf wordt voor een groot deel beïnvloed door voeding en gebitsverzorging. Suikers, te veel eetmomenten of een slechte mondhygiëne zijn vaak de boosdoeners. Maar ook erfelijkheid heeft invloed op de vatbaarheid van de tanden voor gaatjes. Zowel kinderen als volwassenen kunnen gaatjes krijgen.

Hoeveel mensen hebben gaatjes in tanden? ›

We hebben gemiddeld vier tanden of kiezen waar een gaatje in zit. Het onderzoeksbureau TNO houdt in opdracht van Zorginstituut Nederland al meer dan dertig jaar bij hoe het met onze gebitten gesteld is. Bij kinderen gaat het steeds beter. In 2001 had een gemiddelde vijfjarige nog vier gaatjes in zijn melkgebit.

Kan mondhygiënist gaatjes zien? ›

Ook bloedt het niet als een rund na het poetsen. Van ontstoken tandvlees merk je vaak helemaal niks. Ook beginnende gaatjes zal je zelf niet zo snel opmerken en ook erosie niet. Wij, mondhygiënisten, zien van alles in je mond.

Hoe ziet een tandvulling eruit? ›

Een vulling kan tandkleurig of zilverkleurig zijn. De tand of kies kan gevuld worden als er een gaatje (tandbederf) is of als de kies afbreekt. Een bestaande vulling moet soms vervangen worden als er bijvoorbeeld een breuk in zit.

Hoe weet je of je tanden knarst? ›

Hoe weet ik of ik tandenknars? Vaak is het zo dat de partner opmerkt dat u 's nachts veel geluid maakt door het knarsen van uw tanden. Maar het kan ook zo zijn dat u 's ochtends wakker wordt met gevoelige tanden, pijnlijke kauwspieren en/of hoofdpijn.

Hoe lang duurt een klein gaatje vullen? ›

Hoelang duurt het vullen van een gaatje? Het duurt ongeveer 30 minuten om één gaatje te vullen. Dit is inclusief de uitleg van de tandarts vooraf. Als er meerdere tanden of kiezen gevuld moeten worden binnen één sessie, duurt het ongeveer 20 minuten om een tand of kies te vullen.

Wat doet de tandarts met een afgebroken kies? ›

Wanneer er een stuk(je) van een tand is afgebroken, moet je dit afgebroken stuk tand bewaren en zo snel mogelijk naar de tandarts gaan om verdere problemen te voorkomen. Mogelijk kan de tandarts het stuk weer aan de tand vastplakken. Lukt dit niet dan zal de tandarts de tand met (composiet)vulling opvullen.

Is gaatjes vullen verzekerd? ›

Tot je 18e krijg je de kosten van het vullen van een gaatje volledig vergoed vanuit het basispakket van je zorgverzekering. Ben je 18 jaar of ouder, dan dien je een aanvullende (tandarts)verzekering af te sluiten om deze kosten vergoed te krijgen.

Wat gebeurt er als je te lang een gaatje hebt? ›

Behandelen van cariës

Als gaatjes niet op tijd behandeld worden, kan het tandbederf steeds verder gaan, waardoor de bacteriën de zenuw in de tand of kies bereiken en er een ontsteking aan de wortel kan ontstaan. Wanneer deze zenuw is aangetast moet deze verwijderd worden door middel van een wortelkanaalbehandeling.

Kan een gaatje erger worden? ›

Als u een gaatje hebt, moet u meteen naar de tandarts/mondhygiënist gaan, want het kan snel erger worden als het niet vroegtijdig wordt behandeld.

Is het normaal om gaatjes te hebben? ›

Onder volwassenen is er bijna niemand met een volledig gaaf gebit. Volgens de meest recente cijfers heeft tachtig procent van de volwassen Nederlanders een of meer gaatjes. En dat terwijl het helemaal niet zo moeilijk is om die bedorven tanden te voorkomen.

Hoe voel je dat je een gaatje hebt? ›

Symptomen bij gaatjes

Kiespijn. Vooral bij het consumeren van hete, koude of zoete dranken en etenswaren. Aanhoudende pijn in de kaak. Soms gaat dit gepaard met pijn in het oor of gezicht.

Waarom heb ik zo vaak gaatjes? ›

Tandbederf wordt voor een groot deel beïnvloed door voeding en gebitsverzorging. Suikers, te veel eetmomenten of een slechte mondhygiëne zijn vaak de boosdoeners. Maar ook erfelijkheid heeft invloed op de vatbaarheid van de tanden voor gaatjes. Zowel kinderen als volwassenen kunnen gaatjes krijgen.

Hoe snel moet je een gaatje laten vullen? ›

Wanneer er eenmaal een gaatje in het glazuur zit, dan is het mogelijk dat het zuur verder het tandbeen aantast. Hierdoor is het raadzaam om, wanneer er een gaatje in een kies of tand ontdekt wordt, dit zo snel mogelijk te laten vullen. Het ontstaan van een gaatje kan op alle leeftijden voorkomen.

Kan een gaatje pijn doen? ›

De meest voorkomende oorzaak van kiespijn zijn gaatjes (cariës). Wanneer een gaatje net ontstaat en dus nog in het beginstadium is komt de pijn alleen voor bij het nuttigen van koud eten of drinken. Wanneer het gaatje zich verder ontwikkeld zal de pijn ook optreden bij het nuttigen van warm eten of drinken.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Zonia Mosciski DO

Last Updated: 21/07/2023

Views: 5652

Rating: 4 / 5 (71 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Zonia Mosciski DO

Birthday: 1996-05-16

Address: Suite 228 919 Deana Ford, Lake Meridithberg, NE 60017-4257

Phone: +2613987384138

Job: Chief Retail Officer

Hobby: Tai chi, Dowsing, Poi, Letterboxing, Watching movies, Video gaming, Singing

Introduction: My name is Zonia Mosciski DO, I am a enchanting, joyous, lovely, successful, hilarious, tender, outstanding person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.