USB-C Opladers: 5 Meest Gestelde Basisvragen (2024)

USB-C staat ook wel bekend als Type-C en is de standaard aansluiting, die door het USB-IF is gepubliceerd. Het USB-IF bestaat uit ontwerpers van de USB, die samenwerken met gevestigde consumenten elektronica communities zoals Intel, Apple, Dell, etc. Zij ontwierpen de USB voor uniformiteit en gebruiksvriendelijkheid.

Hoe ziet een USB-C oplader eruit?

De USB-C kabelkop is kleiner dan ooit tevoren. Afgezien van de consistente ovale vorm lijkt hij bijna op de Micro-USB stekker.

USB-C Opladers: 5 Meest Gestelde Basisvragen (1)

Gerelateerd artikel: USB C vs A vs B: welke heb je nodig voor jouw product?

Hoe verschilt USB-C van andere USB-poorten?

Er zijn enkele verschillen tussen USB-C en andere USB-poorten. Laten we de verschillende details eens bekijken, zoals gebruiksvriendelijkheid, gegevensprestaties en meer.

Gebruiksvriendelijkheid

  • Beschikt over een omkeerbare aansluitvorm: de USB-C stekker werkt ongeacht hoe je hem aansluit. Je hoeft de stekker dus niet meer om te draaien om de juiste oriëntatie te vinden.
  • Universeel: alle apparaten, van smartphones tot laptops en besturingssystemen zoals Windows, iOS, Google etc. gebruiken deze USB-aansluiting. Dit is een totale gamechanger omdat je niet meer verschillende USB-kabels voor verschillende apparaten bij de hand hoeft te houden. De belangrijkste uitzondering is natuurlijk de iPhone-serie.

USB-C Opladers: 5 Meest Gestelde Basisvragen (2)

Prestaties

Snelheid: zowel USB4 als Thunderbolt 4 kunnen data overdragen met snelheden van 40 gigabit per seconde. Ze gebruiken allebei de USB-C aansluiting. Bovendien werden zowel Thunderbolt 4 als USB4 geintroduceerd met de 11e generatie (Tiger Lake) Intel processors.

4K Ultra HD-ondersteuning: USB-C kabels kunnen op indrukwekkende wijze vier keer de resolutie van de standaard high definition leveren. Dit betekent dat ze de mogelijkheid hebben om 4K videoresolutie aan USB-C en HDMI-schermen te leveren.

Vermogen: voorheen bood USB 2.0 slechts 2,5W vermogen, wat betekende dat je alleen je telefoon of je tablet kon opladen. USB-C aan de andere kant verhoogt dankzij de USB PD-specificatie het vermogen tot 100W. Met deze hoeveelheid stroom kun je bijna alles van stroom voorzien, van hoge-resolutie monitoren tot zelfs sommige printers.

Bovendien is het in twee richtingen te gebruiken. Een apparaat kan dus stroom ontvangen of verzenden. Daarnaast kan deze stroom- en dataoverdracht tegelijkertijd plaatsvinden.

USB-C is een blijvertje

USB-C heeft zo'n wijdverspreide ondersteuning in de industrie gekregen waardoor het een zeer breed geaccepteerde standaard is geworden. Dit geeft het een voorsprong op bestaande USB-aansluitingen omdat alles wat het belooft, op allerlei apparaten kan worden toegepast. USB-C is zelfs zo ver gegaan dat het de 3,5mm audioaansluiting in veel apparaten vervangt.

Welke USB-C oplader moet ik gebruiken?

Er zijn, of ze nu de USB 3.1 of de Thunderbolt standaard gebruiken, een aantal verschillende apparaten die gebruikmaken van USB-C poorten. Hieronder vind je een overzicht van een aantal apparaten, die van USB-C gebruikmaken.

USB-C Opladers: 5 Meest Gestelde Basisvragen (3)

Computers

Moderne desktops en laptops maken allemaal gebruik van USB-C poorten waardoor ze met verschillende randapparaten kunnen werken. Toch werken niet alle USB-C poorten in computers op dezelfde manier. Sommige laptops gebruiken USB-C alleen voor het opladen, terwijl andere laptops het gebruiken voor het opladen en dataoverdracht.

Bovendien gebruiken de meeste dunne laptops USB-C zowel voor het aansluiten op beeldschermen als voor dataoverdracht en opladen. De belangrijkste reden hiervoor is dat oude video-interfaces zoals HDMI veel groter zijn en dus niet in het ontwerp van een dunne laptop passen. Er zijn nieuwe USB-standaarden, die het opladen van zware professionele computers in de toekomst mogelijk maken.

Mobiele apparaten

Mobiele apparaten zoals smartphones en tablets zijn een belangrijke categorie apparaten met USB-C poorten. De meeste moderne smartphones hebben een USB-C poort voor het opladen en de dataoverdracht, behalve de iPhone natuurlijk.

Voor mobiele apparaten geldt echter dat niet dat alle poorten ook video-output ondersteunen.

Computers en mobiele apparaten zijn de belangrijkste apparaten als het gaat om USB-C. Niettemin kan alles dat een USB-A of een Micro USB gebruikt uiteindelijk een USB-C poort krijgen.

Apparaten zoals speakers, draadloze toetsenborden, muizen, smart home-apparaten, Nintendo Switch, draadloze koptelefoons etc. hebben al USB-C poorten of zullen deze in de toekomst krijgen.

Zoals verwacht worden USB-C poorten ook steeds populairder in opslagapparaten om hun snelle dataoverdrachtssnelheden te benutten.

Gerelateerd artikel: Laadt de Nintendo Switch niet op? 9 eenvoudige tips om dat te herstellen

USB-C Opladers: 5 Meest Gestelde Basisvragen (4)

Wat zijn de soorten USB-C laders voor mijn apparaten?

Er zijn verschillende USB-C opladers van hoge kwaliteit op de markt om uit te kiezen. Hieronder nemen we de beste opties voor je door.

Mini USB-C oplader van 20W

Deze oplader heeft een ultracompatibel formaat, maar is toch krachtig genoeg. Hij is uitgerust met een voeding van 20W en kan dus mobiele telefoons, tablets, de iWatch - als je hem aansluit op een magnetische oplader - en andere compatibele apparaten snel opladen.

Bovendien kun je je apparaten veilig en snel opladen dankzij de intelligente chip in de oplader, waarbij de PD-oplader automatisch de stroomsterkte aanpast, die je apparaat nodig heeft.

USB-C Opladers: 5 Meest Gestelde Basisvragen (5)

USB-C oplader van 45W

Met de Power Delivery USB-C oplader van 45W kun je alle apparaten opladen, die we hierboven hebben genoemd, maar hij is efficiënter dankzij zijn wattage. Een Macbook Air is bijvoorbeeld al na 1,7 uur 100% opgeladen.

Naast de efficiëntie beschikt deze oplader ook over de veilige oplaadfuncties, die we al bij de 20W oplader hebben behandeld.

GaN snellader van 100W

Tot slot hebben we deze indrukwekkende GaN-snellader van 100W die in principe aan al je oplaadbehoeften voldoet. Hij heeft vier poorten, drie USB-C poorten en één USB-A oplaadpoort. Hoe compact hij ook is, hij heeft een indrukwekkend vermogen van 100W en een opvouwbare stekker.

Gerelateerd artikel: Gallium Nitride (GaN) Tech 101: Alles wat je moet weten

USB-C Opladers: 5 Meest Gestelde Basisvragen (6)

Hoe laad ik mijn telefoon snel op als ik haast heb?

Je hebt niet altijd voldoende tijd om je telefoon op te laden. Daarom geven we je hieronder een aantal tips, die handig zijn als je haast hebt.

  1. Zet tijdens het opladen je telefoon uit
  2. Zet de vliegtuigmodus aan
  3. Gebruik USB-C opladers met een hoger vermogen
  4. Houd je telefoon koel tijdens het opladen
  5. Laad onderweg op

Gerelateerd artikel: Hoe je je telefoon sneller en veiliger kunt opladen

De laatste optie is de beste back-up, daarom is het een goed idee om een powerbank aan te schaffen. Die is handig als je niet in de buurt van een stopcontact bent. Je kunt kiezen uit een groot aantal verschillende powerbanks. Ze zijn er ook in compacte formaten, even groot of kleiner dan je smartphone om ruimte te besparen.

Met de groeiende populariteit van USB-C zullen er altijd vragen zijn, die beantwoord moeten worden. Wij helpen je graag. Als je meer vragen hebt, abonneer je dan op ons blog of laat hieronder een reactie achter voor meer informatie.

← Ga terug

USB-C Opladers: 5 Meest Gestelde Basisvragen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Sen. Emmett Berge

Last Updated:

Views: 5789

Rating: 5 / 5 (80 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Sen. Emmett Berge

Birthday: 1993-06-17

Address: 787 Elvis Divide, Port Brice, OH 24507-6802

Phone: +9779049645255

Job: Senior Healthcare Specialist

Hobby: Cycling, Model building, Kitesurfing, Origami, Lapidary, Dance, Basketball

Introduction: My name is Sen. Emmett Berge, I am a funny, vast, charming, courageous, enthusiastic, jolly, famous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.