Zorgverzekering vergelijken 2023 | Onafhankelijk (2023)

Zorgverzekering vergelijken

Wil je een zorgverzekering afsluiten en weten welke zorgverzekering het beste bij je past? Wij helpen je met het vergelijken van zorgverzekeringen. Op basis van jouw behoeften geven we je een overzicht van de premies en vergoedingen per zorgverzekering. Bij ons zie je per zorgverzekering hoeveel keuzevrijheid je hebt. Ook krijg je een duidelijk overzicht van wat wel en niet wordt vergoed. Onze scherpste deal staat altijd bovenaan in onze vergelijker. Vergelijk eenvoudig onze beste zorgdeals.

Zorgverzekering vergelijken 2023 | Onafhankelijk (1)

Zorgverzekering 2023

Je kunt tussen 12 november en 31 december overstappen van zorgverzekering. Dat betekent dat je eind 2022 een zorgverzekering afsluit voor 2023. Stap je vóór 1 januari 2023 over, dan zegt je nieuwe verzekeraar je oude verzekering voor je op. Wil je nog tot en met 31 januari 2023 de tijd hebben om een zorgverzekering te kiezen? Zeg dan zelf je verzekering op voor 1 januari 2023. Dan mag je namelijk nog tot en met 31 januari 2023 een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Goed om te weten: zodra je nieuwe zorgverzekering een feit is, heb je nog veertien dagen bedenktijd om je verzekering kosteloos te annuleren.

Waarom zorgverzekering vergelijken?

Zit je al jaren bij dezelfde zorgverzekeraar met dezelfde zorgverzekering? Dan kan het zijn dat je zorgverzekering inmiddels niet meer helemaal aansluit bij je persoonlijke situatie. Bovendien biedt een andere zorgverzekeraar misschien wel een scherpere premie of een betere service. Daarnaast kunnen de dekkingen binnen de basisverzekering en aanvullende verzekeringen jaarlijks veranderen. Zorg ervoor dat je weet waarmee de zorg die jij nodig hebt wordt vergoed, zodat je niet voor onverwachte zorgkosten komt te staan of te veel betaalt.

Weten wat onze beste deal voor jou is? Bij Pricewise zoeken we dit graag voor je uit. We geven een duidelijk overzicht en zetten onze beste deals voor jou op een rijtje.

Zorgverzekering vergelijken: waar moet je op letten?

Bij zorgverzekeringen vergelijken is het vooral belangrijk om altijd volledig uit te gaan van je eigen situatie. Wij helpen je bij het maken van lastige keuzes. Heel simpel gezegd zijn er vier basiskeuzes om te maken:

 • Welk type basisverzekering wil je?
 • Hoe hoog zet je het eigen risico?
 • Wil je je ergens aanvullend voor verzekeren?
 • Wil je gezinsleden meeverzekeren?

Type basisverzekering kiezen

Voor de basisverzekering kies je tussen een naturapolis, een combinatiepolis en een restitutiepolis. Het grote verschil daarmee zit 'm in de vergoedingen bij zorgverleners. En daarmee ook de zorgpremie die je betaalt.

Hoe hoog zet je het eigen risico?

Voor de meeste zorg uit de basisverzekering wordt eigen risico gerekend. Deze staat minimaal verplicht op € 385,-, verhoog je vrijwillig in stappen van € 100,- en staat maximaal op € 885,-. Kies op basis van de beoogde zorg die jij aankomend jaar nodig hebt uit de basisverzekering, hoe hoog je het eigen risico zet.

Aanvullende verzekering nodig?

Wil je wel of geen aanvullende verzekering? Zoals een tandartsverzekering of een dekking voor fysiotherapie, orthodontie of andere vergoedingen. Bij ons vergelijk je de aanvullende zorgverzekering naar keuze.

Gezinsleden meeverzekeren

Je kunt gezinsleden meeverzekeren. Kies er bijvoorbeeld voor om samen met je partner een zorgverzekering af te sluiten. Liggen de zorgwensen van jou en je partner veel uit elkaar, dan kunnen jullie beter allebei een eigen zorgverzekering afsluiten. Voor kinderen geldt dat deze tot 18 jaar gratis zijn meeverzekerd op de polis van een van hun ouders. Heb je kinderen? Verzeker deze dan mee bij de ouder met de meest uitgebreide dekking. Bij de geboorte van je kind, dient deze binnen vier maanden te worden aangemeld op de zorgverzekering. Bij voorkeur bij de ouder met de meest uitgebreide polis.

Veranderingen basisverzekering 2023

De basisverzekering is voor iedereen in Nederland gelijk. De inhoud van de basisverzekering verandert elk jaar. Dit is er in 2023 gewijzigd aan de inhoud van de basisverzekering:

 • Zorgverzekeraars mogen vanaf 1 januari 2023 geen collectiviteitskorting meer geven op de basisverzekering.
 • Paramedische herstelzorg na COVID-19 wordt nog tot 1 augustus 2023 vergoed. Deze regeling zou maar tot 1 augustus 2022 lopen, maar is met een jaar verlengd.
 • VItamine D wordt vanaf 1 januari 2023 niet meer vergoed vanuit de basisverzekering.
 • De combinatietest voor zwangere vrouwen verdwijnt per 1 januari 2023 uit het basispakket. In ruil hiervoor wordt de NIPT-test vergoed bij medische indicatie en geldt hier geen eigen risico meer voor.
 • De eigen bijdrage voor de NIPT-test van € 175,- voor zwangere vrouwen zonder medische indicatie vervalt per 1 april 2023.

Exclusieve kortingen

Wij onderhandelen exclusieve kortingen voor jou. Deze exclusieve kortingen krijg je niet bij de zorgverzekeraar zelf. Via Pricewise je zorgverzekering vergelijken? We zetten onze beste deals voor jouw persoonlijke situatie in een uitgebreid overzicht. Zo zie je direct welke zorgverzekering in onze vergelijker voor jou het voordeligst is.

Zorgverzekering aanvragen

Wij helpen je bij het kiezen van de zorgverzekering die past bij jouw persoonlijke situatie. Vul eerst je geslacht, geboortedatum en postcode in. Geef vervolgens je zorgwensen aan. Selecteer de hoogte van je eigen risico en wat je aanvullend wilt verzekeren. Vervolgens zie je een overzicht van de zorgverzekeringen die passen bij jouw voorkeuren. Je kunt de exacte vergoedingen per verzekeraar inzien en deze met elkaar vergelijken. Vraag vervolgens de zorgverzekering aan van de zorgverzekeraar naar keuze.

Zorgverzekeraars vergelijken

Bij ons vergelijk je een groot deel van alle zorgverzekeraars. Wij geven je een duidelijk overzicht van alle zorgverzekeringen die je via ons afsluit. Met de meeste zorgverzekeraars hebben we een overeenkomst. Ook onderhandelen wij exclusieve kortingen voor jou die je niet bij de verzekeraar zelf krijgt.

Vragen over je zorgverzekering?

Heb je vragen over zorgverzekeringen? Bekijk onzeveelgestelde vragen. Staat het antwoord op je vraag hier niet tussen? Onze klantenservice helpt je graag met alle vragen over zorgverzekeringen. Neem gerustcontactmet ons op.

Wat is onze werkwijze?

Bij Pricewise zijn we open over onze werkwijze. Zo blijven we transparant en weet je precies wat we voor jou kunnen betekenen.

Wat doet Pricewise voor jou als consument?

Bij Pricewise kun je verschillende verzekeringen vergelijken en direct afsluiten. Sluit je je verzekering via Pricewise af? Dan zijn we tijdens de verzekeringsperiode in de meeste gevallen ook je contactpersoon. Mocht je voor een direct writer hebben gekozen als verzekeraar, dan zal alle communicatie via de verzekeraar zelf lopen. Direct writers werken niet met tussenpersonen, maar hebben direct contact met hun klanten.

Sluit je geheel zelf online via Pricewise een verzekering af, zonder verder contact met ons te hebben gehad? Dan is er sprake van execution only. In dat geval kunnen we niet aansprakelijk worden gesteld voor de keuzes die je hebt gemaakt tijdens het online afsluiten.

Op de achtergrond werken we voortdurend aan de ontwikkeling en verbetering van onze website en software. Zo kun jij onze deals nog makkelijker vergelijken. Onze productmanagers onderhandelen exclusieve kortingen voor je. Onze experts halen alle addertjes voor je boven het gras. En onze klantenservice helpt je met al je vragen tijdens het vergelijken en overstappen. Maar ook lang erna.

Hoe komt de vergelijking tot stand?

Als je gebruikmaakt van onze vergelijker, krijg je een duidelijk overzicht van onze beste deals. Onze goedkoopste deal staat altijd bovenaan. Je kunt er ook voor kiezen het overzicht op basis van keuzevrijheid te sorteren.

Waar verdient Pricewise aan?

Stap jij via ons over naar een andere zorgverzekering, dan ontvangen we een vergoeding van de zorgverzekeraar. Onze dienstverlening voor klanten is gratis. Pricewise ontvangt 2 soorten vergoedingen: doorlopend of eenmalig. Pricewise streeft naar gelijkwaardige vergoedingen (eenmalig/doorlopend). Op basis van de gemiddelde looptijd van 5 jaar bedraagt de gemiddelde vergoeding € 17,61 per betalende verzekerde (waarbij niet-volwassenen gratis zijn) per jaar.

Hoe volledig is de vergelijking?

Pricewise streeft naar volledigheid. Je kunt bij ons een groot aantal zorgverzekeringen vergelijken. We werken met zo veel mogelijk verzekeraars samen en streven ernaar je een zo volledig mogelijke vergelijking te tonen. Op dit moment hebben wij echter nog niet met alle verzekeringsmaatschappijen een samenwerking.

Op onze pagina over zorgvezekeraars kun je zien met welke zorgverzekeraars wij wel en niet een samenwerking hebben.

Over Pricewise

Pricewise vindt dat elke Nederlander de beste deal verdient voor energie, verzekeringen en internet, tv en bellen. Daarom maakt Pricewise iedereen wakker, wijzer en zetten we samen de markt op scherp.

Persoonlijk

De beste deal is voor iedereen anders. Daarom vergelijken wij alle deals op basis van jouw persoonlijke situatie. En met de filters in onze vergelijking kun je zelf je voorkeuren aangeven. Kom je er niet uit? Wij helpen je graag.

Duidelijk overzicht

Wij geven een duidelijk overzicht van onze beste deals. Het goedkoopste product dat via ons af te sluiten is, staat altijd bovenaan. We streven ernaar je een zo volledig mogelijke vergelijking te tonen.

Scherpe deals

Wij vinden dat iedereen de beste deal verdient. Daarom regelen we exclusieve kortingen voor je, die je bij de aanbieder zelf niet krijgt. Vergelijk in 1 klik onze beste deals en bespaar direct op je vaste lasten.

Gratis overstapcoach

Zie je op tegen overstappen? Nergens voor nodig. Wij zien erop toe dat je huidige contract wordt opgezegd. Onze overstapcoaches kunnen je helpen bij elke stap. Helemaal gratis!

14 dagen bedenktijd

Is je overstap een feit? Daarna heb je nog 14 dagen bedenktijd. Binnen deze periode kun je de overstap kosteloos bij de verzekeraar annuleren.

FAQs

Wat is de beste zorgverzekering voor 2023? ›

Top 5 beste zorgverzekeringen 2023
#NaamZorgkeuze
1Gewoon ZekurBeperkt
2VinkVinkRuim
3FBTO BasisRuim
4BasisRuim
1 more row

Wat is de goedkoopste zorgverzekering in 2023? ›

De goedkoopste zorgverzekering is in 2023 is Gewoon ZEKUR Polis. Deze basisverzekering kost € 102,95 bij een maximaal eigen risico van € 885,-.

Wat is de beste vergelijkingssite voor zorgverzekeringen? ›

ZorgKiezer.nl is al 15 jaar de grootste onafhankelijke vergelijkingssite van ziekenhuizen en zorgverzekeringen. Wij weten alles van zorg en helpen consumenten met kiezen en besparen. Echt onafhankelijk en betrouwbaar. Alleen samen kunnen we de zorg beter maken.

Hoeveel gaat de zorgverzekering omhoog in 2023? ›

De premies voor de zorgverzekering gaan op 1 januari 2023 omhoog. Met hoeveel de premie stijgt, hangt af van de zorgverzekeraar. Gemiddeld stijgt de premie met €10 per maand voor de basisverzekering. Daarnaast kunnen ook de kosten voor de aanvullende verzekering stijgen.

Wat is op dit moment de goedkoopste zorgverzekeraar? ›

De goedkoopste zorgverzekering voor 2023

De allergoedkoopste zorgverzekering voor volgend jaar is opnieuw in handen van zorgverzekeraar Zekur. De budgetpolis met beperkte ziekenhuiskeuze kost €122,95 met het standaard eigen risico van €385 of €102,95 met het maximale eigen risico van €885.

Wat is de duurste zorgverzekering? ›

De duurste zorgverzekering 2023 is de restitutiepolis Eigen Keuze van a.s.r. en komt uit op een zorgpremie van € 156,50 per maand bij een eigen risico van € 385. Een verschil van € 33,55 per maand.

Wie zijn de 4 grootste zorgverzekeraars? ›

De vier grootste zorgverzekeraars in Nederland zijn Zilveren Kruis (Achmea), CZ, VGZ en Menzis. Van alle mensen in Nederland die in 2023 een zorgverzekering hebben, is 84 procent verzekerd bij één van deze vier organisaties.

Welke zorgvergelijker is betrouwbaar? ›

De onafhankelijke zorgvergelijker

Bij de zorgvergelijker ZorgKiezer.nl kan je al 15 jaar onafhankelijk ziekenhuizen en zorgverzekeringen vergelijken. Wij weten alles van zorg en helpen consumenten met vergelijken en besparen. Echt onafhankelijk en betrouwbaar. Alleen samen kunnen we de zorg beter maken.

Welke verzekeringen heb je echt nodig? ›

Verplichte verzekeringen
 • 1) Zorgverzekering. In Nederland is het verplicht om het basispakket te verzekeren. ...
 • 2) Opstalverzekering. ...
 • 3) WA-verzekering voor motorvoertuig. ...
 • 1) Aanvullende zorgverzekering. ...
 • 2) Aanvullende autoverzekering. ...
 • 3) Inboedelverzekering. ...
 • 4) Aansprakelijkheidsverzekering. ...
 • 5) Doorlopende reisverzekering.

Hoeveel fysiotherapie in basisverzekering 2023? ›

Fysiotherapie in de basisverzekering

Voor mensen met een aandoening die op de lijst met chronische aandoeningen van de overheid voorkomt, worden fysiotherapiebehandelingen vanaf de 21e behandeling uit de basisverzekering vergoed. De eerste 20 behandelingen per aandoening (dus niet per jaar!) betaalt u dan zelf.

Hoeveel gaat Zilveren Kruis omhoog 2023? ›

De premie van de grootste zorgverzekeraar Zilveren Kruis is inmiddels ook bekend. De meest gekozen basisverzekering, de Basis Zeker polis, gaat in 2023 met 90 euro omhoog (7,50 per maand).

Welke zorgverzekering stijgt het meest? ›

Gemiddeld worden de meest gekozen basisverzekeringen 10 euro per maand duurder, een stijging van zo'n 8 procent ten opzichte van 2022. Zo stijgt de premie van de meest gekozen polis bij VGZ met 9,30 euro naar 141,95 euro per maand. De premie van Menzis gaat 8 euro omhoog naar 141,25 euro.

Wat zit er in de basisverzekering 2023? ›

Wat zit er in de basisverzekering?
 • Huisartsenzorg.
 • Behandeling en verblijf in het ziekenhuis.
 • Geneesmiddelen.
 • Psychologische hulp.
 • Verloskundige zorg en kraamzorg.
 • Tandheelkundige zorg tot 18 jaar.
Jul 4, 2023

Wat is de beste verzekeraar van Nederland? ›

Top 5
#VerzekeraarZorgkeuze
1DSW (8,7)8,8
2Stad Holland (8,7)9,0
3Pro Life (8,4)8,6
4Ditzo (8,3)8,7
1 more row
Dec 2, 2020

Wat verandert er bij CZ in 2023? ›

Het verplicht eigen risico blijft gelijk

Het verplicht eigen risico voor uw zorgverzekering in 2023 blijft gelijk: € 385. Betaalt u dit bedrag liever niet in één keer? Dan kunt u het verplicht eigen risico bij CZ ook gespreid betalen. Zodat u niet het hele bedrag in één keer betaalt, maar in termijnen.

Wat is de beste zorgverzekeraar voor ouderen? ›

De beste zorgverzekeringen voor ouderen (55+) zijn: de basisverzekering van Univé met € 885 eigen risico, de basisverzekering van VinkVink met € 385 eigen risico, de basisverzekering van CZdirect met € 385 eigen risico + Fysio 9 behandelingen.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Allyn Kozey

Last Updated: 05/12/2023

Views: 6284

Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Allyn Kozey

Birthday: 1993-12-21

Address: Suite 454 40343 Larson Union, Port Melia, TX 16164

Phone: +2456904400762

Job: Investor Administrator

Hobby: Sketching, Puzzles, Pet, Mountaineering, Skydiving, Dowsing, Sports

Introduction: My name is Allyn Kozey, I am a outstanding, colorful, adventurous, encouraging, zealous, tender, helpful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.