Nieuwe ontmoetingen | KMSKA (2023)

Catharina, David, Mattheus, Peter Paul, Jacob, Neptunus, Amphitrite, Silenus en Hendrik zijn nieuw in het museum. Kom jij hen bezoeken? We kunnen ook een zelfontmoeting regelen, als je jezelf eens in het blauw en een beetje vervormd wil tegenkomen. Hoe? Lees hier het verhaal over onze nieuwe bruiklenen.

Sinds de heropening van het KMKSA in september 2022 zie je in het museum tal van bruiklenen van andere musea en privéverzamelaars. Het is een manier om meer vrouwen te tonen, bepaalde thema’s uit te diepen of te actualiseren met hedendaags werk.

De huidige presentatie is bovendien niet statisch. Af en toe reizen kunstwerken naar een tentoonstelling elders of verhuizen ze naar het restauratieatelier om daar een behandeling te krijgen. Die werken vervangen we meestal tijdelijk door werk uit eigen collectie in depot.

En zo nu en dan breidt de collectie uit met een heel aantal extra topstukken. Zo sloot het Rubenshuis voor verbouwing, een verhaal dat we goed kennen. Het Rubenshuis wil zijn topstukken graag zichtbaar houden, en leent aan het KMSKA zes werken uit die onze collectie mooi aanvullen. En alsof dat nog niet genoeg is, voegen we nog drie werken toe uit privéverzamelingen. Maak kennis met:

1. Catharina van Alexandrië en David

Artemisia Gentileschi (1593-1653) is heel duidelijk over haar ambities: ze wil behoren tot de top van Europese kunstenaars. De powervrouw van de Italiaanse barok weet tijdens haar leven dat doel te bereiken met grote opdrachten van vorsten, edelen en kerken. In de jaren 1970 groeit ze uit tot een feministisch icoon. Die faam is traag maar zeker blijven groeien tot ze vandaag voluit erkend wordt als internationaal gerenommeerd kunstenaar. Het KMSKA kan niet één, maar twee schilderijen tonen van Gentileschi: Heilige Catharina van Alexandrië en David en Goliath.

Heilige Catharina van Alexandrië is een kluifje naar de hand van Artemisia. De kunstenares is vooral bekend van haar sterke vrouwen zoals de Bijbelse Judith, de Romeinse Lucretia, de Egyptische Cleopatra en...de heilige Catharina. Deze populaire heilige weet haar omgeving te verstommen met haar kennis, maar de Romeinse keizer Maxentius was geen fan van haar christelijke overtuiging. Uiteindelijk laat hij haar onthoofden. Artemisia Gentileschi weet met veel empathie bekende personages te schilderen als de levensechte mensen die ze waren voor ze heilig of beroemd werden. Ze doet niet aan tierlantijnen, ze legt de nadruk op wat er in haar personages omgaat. Haar Catharina kijkt vertwijfeld rond. Door de jonge vrouw te isoleren en op haar in te zoomen kunnen we ons beter inleven in haar emoties.

Hetzelfde geldt voor de Bijbelse David. Hoewel de toekomstige koning van de Israëlieten net de reus Goliath versloeg, toont Artemisia hem niet als overwinnaar. We zien hem als nog jonge herdersjongen die wat overdonderd lijkt door zijn overwinning. Met het net afgehakte hoofd van Goliath in de hand. In zaal Macht hangt het schilderij laag, waardoor het voelt alsof je zó in gesprek kan gaan met David.

David en Goliath - Artemisia Gentileschi, foto Dominique Provost, privé-collectie

Heilige Catharina van Alexandrië- Artemisia Gentileschi,, foto Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium, privé-collectie

(Video) Afscheid en nieuwe ontmoetingen.

2. De heilige Mattheus

Ook de apostel Mattheus is bij Anthony van Dyck (1599-1641) een eerder bedachtzame jonge man. Toch sluimert onder die behoedzame aanblik de intensiteit van zijn overtuiging, zelfs met de dreiging van een mogelijke marteldood. De zwier waarmee Anthony zijn penseel hanteert benadrukt de innerlijke kracht van zijn apostel. Deze was deel van een reeks van dertien – inclusief Jezus - die Van Dyck tussen 1618 en 1620 schildert. Eerder al had Anthony’s leermeester Rubens zo’n reeks gemaakt voor de hertog van Lerma. Van Dyck kan zich in het atelier van Rubens dus volop laten inspireren.

In 1914 koopt de Duitse kunsthandelaar Julius Böhler de reeks en verkoopt ze apart aan musea over de hele wereld. Nog slechts acht werken blijven er over. Mattheus kwam recent via een legaat bij de Koning Boudewijnstichting. Die bekostigde de restauratie en zorgde dat het schilderij tot voor kort te zien was in het Rubenshuis. En nu dus in het KMSKA, in zaal Schetsen, naast een ander hoofd van Van Dycks makelij.

Heilige Matteüs- Anthony van Dyck, foto Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium, Collectie Stad Antwerpen, Rubenshuis

Zelfportret- Peter Paul Rubens, foto Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium, Collectie Stad Antwerpen, Rubenshuis

(Video) Vlog-TV 41: Nieuwe Ontmoetingen

3. Peter Paul Rubens

Nu het Rubenshuis gesloten is, kan je Peter Paul Rubens (1577-1640) komen groeten in de Rubenszaal van het KMSKA. Het museum mocht het bekende zelfportret van Rubens lenen. En waar kon het KMSKA dit werk beter hangen dan tussen andere iconische werken van de meester? Peter Paul schildert slechts vier zelfstandige zelfportretten, waarin hij zichzelf als heer afbeeldt. Met de aankoop van het werk in 1972 wordt het Rubenshuis het enige Belgische museum met een zelfportret. En groeit het uit tot een symbool van de stad Antwerpen. Tussen 2017 en 2018 restaureerde het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) het zelfportret waarbij de restauratoren de originele verflaag blootleggen. En zo kom je weer heel dicht bij Peter Paul zelf, die zich in dit zelfportret tot jou als kijker richt. Met een open, onderzoekende, en toch zachtmoedige blik. Als outfit kiest hij een zwart wambuis. Door de splitten heen kan je de lichte kleur van zijn hemd zien. Het enige accessoire is een breedgerande hoed. Ondanks de hoed zie je hier een wat informele en ontspannen Rubens.

4. Jezelf...

...in Untitled van de bekende Brits-Indiase Anish Kapoor (°1954) uit een privécollectie. Het gigantische diepblauwe schijfobject werkt als een spiegel. De hedendaagse kunstenaar speelt graag met de zintuigen van de bezoeker. Door heel specifieke reflecties van licht en geluid destabiliseert Kapoor onze ervaring. Kijken betekent vallen. Anish laat je samen met Alice in een konijnenhol vallen naar een parallelle ruimte. Die transformeert onze vertrouwde, tastbare omgeving. Slokt ze zelfs op? Je ziet jezelf als je voorbij het werk loopt, en tegelijk verlies je de vaste grond, dus ook jezelf. Boven wordt onder. Kapoor beïnvloedt zelfs de tijd doordat de bewegingen omgekeerd lopen. Het enige wat je kan doen is jezelf over te geven aan deze illusie. Het is een beleving op zich, die je anders doet kijken naar de andere werken in zaal Kleur op de hoogste verdieping. Waar Untitled de lichtkoepels vermenigvuldigt en vervormt.

5. Jacob Jordaens

Even rond als Untitled van Anish Kapoor staan de wangen van De doedelzakspeler van Jacob Jordaens (1593-1678) in zaal Vermaak. Of beter, van Jordaens zelf, want de schilder is waarschijnlijk zijn eigen model. Hoe je tegelijk kan doedelzakspelen en jezelf schilderen weten we niet zo goed. We komen zo wel aan bij een derde bruikleen van het Rubenshuis.

(Video) MPS de Zonnebloem op de Wereldhavendagen

Jacob schildert graag volkse taferelen met levensechte personages. Je voelt in zijn werk een oprechte bekommernis voor gewone mensen, die hij met veel inlevingsvermogen en respect schildert. Gelukkig vindt Jordaens rijke burgers die zijn uitbundige voorstellingen vlot aankopen. Als conversatiestuk om over te praten met gasten, bijvoorbeeld. Je ziet wel vaker doedelzakspelers bij de kunstenaar. Bijvoorbeeld in zijn Zoals de ouden zongen, piepen de jongen, dat vlakbij De doedelzakspeler in zaal Overvloed hangt. Jordaens kan schilderijen laten bruisen met een gezellige levendigheid, ook al is De doedelzakspeler alleen met zijn volkse instrument. Misschien vervoegt de muzikant zich ’s nachts wel bij de familie op het andere schilderij?

Doedelzakspeler- Jacob Jordaens I, foto Bart Huysmans en Michel Wuyts, Koning Boudewijnstichting, in permanent bruikleen aan het Rubenshuis, Antwerpen

Neptunus en Amphitrite- Jacob Jordaens I, Collectie Stad Antwerpen, Rubenshuis

6. Neptunus en Amphitrite

We blijven bij Jordaens, met een mythologisch tafereel deze keer, en geen kleintje. Neptunus en Amphitrite is goed voor 3m op 2,15m. Tot voor kort hing het, na restauratie, in Rubens’ atelier in het Rubenshuis. Nu kan je het bewonderen in zaal Macht tegenover David en Goliath van Gentileschi.

Als Romeinse god van de zee heeft Neptunus net dat, macht. Met zijn drietand kan hij stormen oproepen, of bedwingen. Jordaens plaats de wat oudere god op een schelpenwagen, ondersteund door dolfijnen. Stuurt Neptunus aan op een storm of is die net gaan liggen? Met een regenboog en oplossende wolken lijkt er beter weer op komst. De vier windblazers in de wolken zien er ondertussen uitgeteld uit. Neptunus’ echtgenote Amphitrite zit wat te wankelen op de schelpenwagen terwijl ze de zwiepende drietand probeert te vermijden. Tussen hen in blaast een liefdesgodje op een schelphoorn. Op de voorgrond ondersteunen tritonen, vismannen, de boel door mee te blazen op schelpen of de wagenschelp van Neptunus stabiel te houden. Restaurator Marc Leenaerts ontdekte dat Jordaens het oorspronkelijke doek aan beide zijden vergrootte. De triton aan de rechterzijde stond oorspronkelijk rechtop, maar kreeg een andere positie om de driehoekige compositie te versterken. Je ziet de overschilderde triton nog als een soort geest uit de zee rijzen.

(Video) Nieuwe ontmoetingen door samen eten.

7. Silenus

Uit het Rubenshuis komt nog een werk met mythologische wortels. Geen schilderij, maar een reliëf van de Brusselse François Duquesnoy (1597-1643). Diens vader is de bedenker van Manneke Pis. Beeldhouwen zit hem in het bloed en ook zijn broer maakt sculpturen. In de Slaap van Silenus laat François de oude Silenus zijn roes uitslapen. Bij de Romeinse dichter Vergilius is hij de leermeester en compagnon van de wijngod Bacchus. Veel rust is hem niet gegund. Een horde vrolijke saters, putti en een nimf komen hem en zijn ezel plagen. Duquesnoy heeft iets met putti. Hij maakt van de mollige engelachtige kindjes (of hun hoofdjes) standaardtypes. Het valt ook Rubens op, aan wie de beeldhouwer afgietsels van putti stuurt. De putti vinden hun weg naar het werk van Rubens.

Het thema van de dronken Silenus is in de 17de eeuw erg populair als symbool van overdaad, we zien het ook terug bij Rubens. Behalve de drukke bedrijvigheid valt de Slaap van Silenus op door de blauwe kleur van de achtergrond. Dat is lapis lazuli, een halfedelsteen die vooral in het huidige Afghanistan gewonnen wordt en in de 17de eeuw duurder is dan goud. François Duquesnoy mag Silenus beeldhouwen voor kardinaal Barberini, de latere paus Urbanus VIII, dus mag het wat kosten. Later belandt het reliëf in de verzameling van de Spaanse koning Filips IV.

De slaap van Silenus- François Du Quesnoy, foto Michel Wuyts en Louis De Peuter, Collectie Stad Antwerpen, Rubenshuis

Henri IV in de slag bij Ivry- Peter Paul Rubens, foto Michel Wuyts en Louis De Peuter, Collectie Stad Antwerpen, Rubenshuis

8. Hendrik IV

Op het laatste schilderij uit het Rubenshuis zie je ene Hendrik tijdens een succesvolle werkdag op het slagveld bij Ivry in Normandiê. Niet veel later mag de gehelmde prins op het witte paard zich koning Hendrik IV van Frankrijk noemen (1553-1610). Het werk past dus prima in zaal Macht.

Peter Paul Rubens maakt het tafereel in 1630 op vraag van de weduwe van de koning, Maria de’ Medici. Zij wil graag haar nieuwe woonst, het Palais du Luxembourg opvrolijken met twee reeksen van 24 taferelen waarin haar overleden man de hoofdrol speelt. Hendrik IV was een van de meest populaire vorsten in de geschiedenis van Frankrijk. Hij ziet de gevolgen van de lange burgeroorlog tussen protestanten en katholieken en maakt er komaf mee. Tijdens zijn regering installeert hij een grote godsdiensttolerantie. Bovendien vindt hij het belangrijk dat elk boer wekelijks een kip kan eten. Dankzij zijn bekwaamheid weet hij de welvaart van het land niet te beperken tot de rijken. Niettemin wordt hij vermoord. Huwelijken in de hoogste rangen zijn vaak een strategische zet eerder dan liefde. Maar sinds Maria de’ Medici haar nieuwe huis wil vullen met beelden van haar overleden echtgenoot, moet Hendrik IV toch echt haar hart gewonnen hebben. De’ Medici bezoekt Rubens zelfs persoonlijk in zijn huis aan de Wapper voor de opdracht. Helaas blijft het werk onafgewerkt. Tegen de tijd dat Rubens zich aan dit tafereel kan zetten, rommelt het weer aan het Franse hof.

(Video) Drone KWIJT! Weerzien en nieuwe ontmoetingen! Wonen in onze CAMPER | #vlog 14 | De avonturenfamilie

FAQs

Hoelang loop je rond in het KMSKA? ›

Met een ticket heb je toegang tot het volledige museum. Een bezoek van het volledige museum op een rustig tempo duurt gemiddeld 2 uur. Hou dit even in het achterhoofd bij het kiezen van je tijdslot. Reserveer je tickets op voorhand.

Hoeveel kost renovatie KMSKA? ›

Na 11 jaar heropent het culturele kroonjuweel van Vlaanderen, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van Antwerpen, opnieuw de deuren. Soms leek de renovatie van dat KMSKA een processie van Echternach. Maar elf jaar en ruim 100 miljoen euro later is de metamorfose compleet.

Hoe lang was het KMSKA gesloten? ›

Het KMSKA was elf jaar voor het publiek gesloten. In die periode werd het historische gebouw gerenoveerd en werd er een nieuw hagelwit volume aan toegevoegd. De nieuwe toevoeging is een inbreiding in de historische patio's.

Wat is de betekenis van KMSKA? ›

Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. KMSKA.

Is KMSKA gratis? ›

Een ticket voor het KMSKA kost € 20, maar voor € 59 heb je al de Belgische museumpas op zak. Daarmee ga je gratis naar het Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen én naar nog meer dan 225 musea in ons land.

Hoe lang loop je over 1? ›

Ideaal gezien tussen de 11 en 15 minuten. Als je op een meer ontspannen tempo wandelt, pas begonnen bent of wat ouder bent, ligt de gemiddelde tijd voor anderhalve kilometer eerder rond de 20 minuten.

Wat kost een complete renovatie per m2? ›

Huis renovatie: kosten

De meeste renovaties komen uit op een totaalprijs uitkomen tussen de €5.000 en €100.000. Wil je je complete huis laten verbouwen? Dan betaal je vaak per vierkante of kubieke meter en liggen de prijzen meestal tussen de €50 en €200 per m² en €300 en €500 per m³.

Waar beginnen bij renovatie? ›

Een verbouwing gebeurt namelijk in een bepaalde volgorde. Zo is het belangrijk om te starten met de basiswerken, zoals de isolatiewerken of de herstelling van een dak. Pas nadien kunnen binnenwerken, bijvoorbeeld de plaatsing van een nieuwe keuken of badkamer, en de renovatie aan de buiteninrichting aangevangen worden.

Hoe lang duurt een gemiddelde renovatie? ›

Kort door de bocht is de gemiddelde duur van een verbouwing:

Eén tot twee jaar om een woning volledig te renoveren: een renovatie waar dus ook ingrijpende werken als het wijzigen van de structuur worden aangepakt. Een minder ingrijpende renovatie kan in 3 tot 6 maanden worden afgerond.

Wat was het KMSKA eerst? ›

De voorloper van het huidige KMSKA is de Academie, die op haar beurt haar oorsprong vond in de Sint-Lucasgilde. Hoe die Academie er voor de oprichting van het huidige museum uitzag, kunnen we nog zien bij Henri Van Dyck, die in hoge kwaliteit het binnenzicht van het museum van de Academie schilderde in 1886.

Welk groot kunstmuseum ging na 11 jaar weer open? ›

KMSKA na 11 jaar weer open: 'Nooit gedacht het record van het Rijksmuseum te breken' Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen mag na 11 jaar eindelijk weer de deuren openen.

Welke musea bezoeken in Brussel? ›

10 musea in Brussel die u niet wilt missen
 1. Design Museum Brussel. ...
 2. Huis van de Europese Geschiedenis. ...
 3. Museum van de Stad Brussel. ...
 4. Joods Museum van België ...
 5. KANAL - Centre Pompidou. ...
 6. Museum van de Natuurwetenschappen. ...
 7. Museum van de Geuze. ...
 8. Museum Kunst en Geschiedenis.

Hoe oud is het Kmska? ›

Hoeveel kunstwerken in Kmska? ›

De KMSKA-collectie telt 8.400 objecten. Onmogelijk om al deze werken tentoon te stellen. Via een strenge selectie krijgen 650 werken binnenkort een plek aan de muren van de gerestaureerde en nieuwe museumzalen. Met veel zorg buigt het museumteam zich over selectie, de plek en de ophanging van onze meesterwerken.

Hoe heet het grootste kunstmuseum? ›

Het grootste museum ter wereld

Het Louvre herbergt talrijke kunstschatten uit de hele wereld. Er worden zo'n 35.000 kunstwerken tentoongesteld, verspreid over drie vleugels van het voormalige paleis.

Wat is de prijs van een Museumpas? ›

De beste museumtips ontvangen.

Kies dan de museumpas, voor maar € 59. Bekijk alle deelnemende musea of snuister door de vele Extra voordelen.

Hoeveel kost een ticket voor het Rubenshuis? ›

Ticketprijzen & kortingen
Antwerp City CardGratis
Volwassenen€ 8,00
Antwerpse stadsgidsenGratis
ICOMGratis
Jonger dan 12 jaarGratis
5 more rows

Hoeveel km is 10 000 stappen? ›

10.000 stappen per dag staat gelijk aan het lopen van 7 à 8 kilometer. Als je 5 kilometer per uur wandelt, dan ben je ongeveer 1,5 uur bezig om de 10.000 stappen te halen. En dat betekent doorstappen. Maar die stappen hoef je natuurlijk niet achter elkaar te zetten, maak gewoon gedurende de dag meters!

Hoeveel moet je wandelen per dag? ›

Iets meer dan 20 minuten per dag is voldoende om je op de lange termijn beter te voelen en een betere gezondheid en gewicht te hebben, dus in totaal 150 minuten per week. Dit betekent dat twee stevige wandelingen van 10 minuten per dag kunnen voldoende zijn.

Hoeveel kilometer per dag lopen is gezond? ›

Bij 10.000 stappen moet je denken aan zo'n 8 km. Net iets minder dan 10 km, maar allebei gezond. De voordelen van zowel 10.000 stappen per dag lopen als elke dag 10 km wandelen zijn namelijk groot.

Wat kun je met 100.000 euro verbouwen? ›

Wat kan je met 100.000 euro verbouwen? Met 100.000 euro kun je een aantal ruimtes compleet opnieuw laten inrichten, een aanbouw erbij laten plaatsen of je huis flink verduurzamen door middel van nieuwe kozijnen, ramen en isolatie.

Wat kost een verbouwing 2023? ›

Gemiddelde kosten voor een complete huis verbouwing 2023

Als je een complete verbouwing kiest voor je huis, dan betaal je vaak verbouwkosten per m² of m3. Deze prijzen liggen meestal tussen de €50 en €200 per m² en €300 en €500 per m3. Het uurloon van een aannemer ligt veelal tussen de €15 en €40 per uur.

Wat kost een nieuwe badkamer inclusief plaatsen? ›

Voor een betaalbare, complete badkamer (inclusief montage) bent u minimaal €8.000 kwijt. Dit bedrag loopt op naarmate het aantal tegels hoger is en wanneer u liever duurdere apparatuur en accessoires kiest. De meeste mensen zullen bij het kiezen van een nieuwe badkamer uitkomen op een bedrag tussen de €3.000 en €8.000.

Hoeveel kost een totale renovatie? ›

De meeste schattingen lopen uiteen tussen de 750 en 1.500 euro per vierkante meter. Gelukkig is er ook goed nieuws: als je een totaalrenovatie uitvoert, heb je recht op een extra premie.

Welke renovaties zijn verplicht? ›

Sinds 1 januari 2023 start de renovatieverplichting voor residentiële gebouwen, dus voor eengezinswoningen en appartementen. Alle woningen en appartementen die vanaf 2023 zijn aangekocht met label E of F, moeten verplicht gerenoveerd worden naar label D of beter, binnen de 5 jaar na aankoop (en andere overdrachten).

Wat is duurder nieuwbouw of renovatie? ›

Kosten verbouwing

Vaak zal slopen en heropbouwen duurder uitkomen. Dit hoeft echter niet altijd zo te zijn, bij heel veel aanpassingen en vernieuwingen zal een verbouwing niet per se goedkoper zijn dan een sloop en nieuwbouw. Renovatie is relatief duurder dan nieuwbouw.

Welke volgorde verbouwen? ›

In welke volgorde moet u uw huis renoveren?
 • Begin met de sloop- en ruwbouwwerkzaamheden. ...
 • Sanitair en elektriciteit. ...
 • Gevelrenovatie. ...
 • Leefruimte. ...
 • Muren en plafond plamuren. ...
 • Wand- en vloerbekleding. ...
 • Richt uw interieur in. ...
 • Vertrouw uw werk toe aan professionals en hun expertise.
Sep 28, 2020

Wat is het verschil tussen verbouwen en renovatie? ›

'Verbouwen en renoveren lijken veel op elkaar, maar het grootste verschil is dat je bij een renovatie oude elementen van een woning vernieuwt. Je vervangt een oude trap, keuken of badkamer voor een nieuw exemplaar, zodat de woning weer aan de maatstaven van nu voldoet.

Wat is het oudste museum van de wereld? ›

Mesopotamië Maar het alleroudste museum ter wereld werd door archeologen gevonden in Ur, een stad in Mesopotamië (huidig Iraq). In het centrum van de stad werd een zaal opgegraven met allerlei artefacten. Naast ieder kunstvoorwerp stond een kleitablet waarop in drie talen uitleg over het voorwerp werd gegeven.

Wat is het oudste museum in Nederland? ›

Teylers Museum is het enige museum in Nederland dat sinds 1784 ononderbroken voor het publiek geopend is geweest. Het authentieke interieur met daarin de oorspronkelijke voorwerpen is in al die tijd hetzelfde gebleven. Vandaar de claim: het eerste en oudste museum van Nederland.

Hoe heet het oudste museum ter wereld? ›

1) De Capitolijnse museaRome. De oudste museum ter wereld - nu dat een indrukwekkende titel.

Welke musea zijn gratis in Brussel? ›

 • Riolenmuseum. Zet eens een bezoek aan de Brusselse riolen en het Riolenmuseum op het programma van een uitstap in Brussel! ...
 • Museum van de Stad Brussel / Broodhuis. ...
 • GardeRobe MannekenPis. ...
 • Mode en Kant Museum. ...
 • Art & marges museum. ...
 • Sint-Gorikshallen. ...
 • Joods Museum van België ...
 • Belgisch Museum van de Vrijmetselarij.

Hoeveel is een kunstwerk waard? ›

De waarde van een schilderij wordt bepaald door vraag en aanbod op een bepaald moment via onder andere veilingen en kunsthandel. Voor een realistische schatting wordt gekeken naar recente veilingresultaten, naar de reputatie van de kunstenaar maar ook naar de specifieke eigenschappen van uw schilderij.

Wat bepaalt de waarde van een kunstwerk? ›

De waarde van een schilderij wordt bepaald door vraag en aanbod en deze komen samen op de kunstmarkt bij veilingen en kunsthandel. De waarde van een schilderij is ook het bedrag dat iemand bereid is voor de gevraagde, onderhandelde of via een veiling bereikte prijs te betalen.

Hoe hoog een schilderij ophangen? ›

De vuistregel voor de ideale hoogte om een schilderij op te hangen is 145 cm. Deze hoogte meet je vanaf de grond tot het midden van het schilderij. Als je een schilderij boven een bank, tafel of ander object wilt hangen, dan kan een andere hoogte echter beter zijn.

Wat is het duurste museum ter wereld? ›

NEW YORK - Het Guggenheim in New York en het Fine Arts in Boston zijn de duurste musea ter wereld met een entreeprijs van bijna dertien euro.

Wat is het mooiste museum ter wereld? ›

Het Parijse Musée d'Orsay is het mooiste museum ter wereld. Dat blijkt uit de jaarlijkse Travellers' Choice Awards van TripAdvisor.

Wat is de waarde van de Mona Lisa? ›

Vandaag de dag wordt het schilderij geschat op een waarde van 0,7 miljard euro. Dat maakt de Mona Lisa tot het meest kostbare schilderij in de wereld.

Hoe lang loop? ›

De periode van loopsheid duurt gemiddeld ongeveer drie weken. Tijdens die drie weken is de teef maar enkele dagen echt vruchtbaar; het is echter niet zo eenvoudig om zeker te weten welke dagen dat zijn. De eerste loopsheid treedt op als het teefje in de puberteit is gekomen.

Hoe hard loopt een vrouw gemiddeld? ›

Zo lopen vrouwen gemiddeld net onder de 10 minuten per mijl. Dat komt neer op zes minuten per kilometer, wat gelijk staat aan een tempo van 10 km per uur. Net iets minder snel dan de gemiddelde tijd van 10 km hardlopen onder mannen, maar een minimaal verschil.

Kan iedereen 5 km hardlopen? ›

Iedereen kan 5km hardlopen

Sommige hardlopers lopen marathons of zelfs verder. Hier is uiteraard heel veel training voor nodig om eenmaal zo ver te komen. Toch kan iedereen wel 5km hardlopen. Met een beetje wilskrach, discipline en een aantal trainingen kan ook jij na een tijd 5km achter elkaar hardlopen.

Hoeveel kilometer per dag lopen om af te vallen? ›

Met een uur stevig doorlopen (5 kilometer per uur) verbrand je ongeveer 260 kilocalorieën (bij een gemiddeld lichaamsgewicht van 65 kilogram). Wie dagelijks een half uur wandelt kan daarmee één kilo in twee maanden en zes kilo in een jaar afvallen.

Is Museumkaart hetzelfde als Museumjaarkaart? ›

Museumkaart. Met een Museumkaart (was Museumjaarkaart) krijgt u gratis toegang tot meer dan 400 musea in Nederland. Stichting Museumkaart geeft de kaart uit. Dit is een ongesubsidieerde instelling die het bezoek aan de Nederlandse musea wil bevorderen.

Welke musea zijn gratis? ›

11x gratis musea in Nederland
 • Binnenvaartmuseum - Dordrecht. ...
 • Landschapmuseum - Beek-Ubbergen. ...
 • Futureland – Rotterdam. ...
 • Streekmuseum de Roode Tooren - Doesburg. ...
 • Bierreclame Museum – Breda. ...
 • SHIP - IJmuiden. ...
 • Beeldengalerij Het Depot – Wageningen. ...
 • Rotterdams Radio Museum - Rotterdam.
Sep 8, 2022

Is Museumjaarkaart geldig in Rijksmuseum? ›

Voor een bezoek aan het Rijksmuseum is een starttijd noodzakelijk. Dit geldt voor iedereen, ook met Museumkaart.

Videos

1. Russische Jongen Claimt op Mars te hebben gewoond en Waarschuwt over de Toekomst van de Aarde
(Interessante Verhalen)
2. een dag voor de opening van het KMSKA mogen deze leerlingen al eens gaan kijken
(Karrewiet van Ketnet)
3. Summer Camp | Nieuwe Ontmoetingen | Disney Channel BE
(Disney Channel België)
4. Spontane ontmoetingen, nieuwe documentaire?!
(GeziendoorPien)
5. James Ensor in vogelvlucht - Weg met de maskers (afl. 1)
(KMSKA)
6. KMSKA Laat
(KMSKA)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Frankie Dare

Last Updated: 13/09/2023

Views: 5816

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Frankie Dare

Birthday: 2000-01-27

Address: Suite 313 45115 Caridad Freeway, Port Barabaraville, MS 66713

Phone: +3769542039359

Job: Sales Manager

Hobby: Baton twirling, Stand-up comedy, Leather crafting, Rugby, tabletop games, Jigsaw puzzles, Air sports

Introduction: My name is Frankie Dare, I am a funny, beautiful, proud, fair, pleasant, cheerful, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.